Home / Novosti / Predstavljena dostignuća u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora- Kosovo 2011-2013

Predstavljena dostignuća u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora- Kosovo 2011-2013

U Podgorici 19 januara 2018. organizovana je završna konferencija IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2011-2013 na kojoj su predstavljeni postignuti rezultati u okviru ovog programa.

U uvodnom obraćanju govorio je Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova Crne Gore koji je naglasio najvažnija dostignuća u okivru implementacije devet projekata, koji su finansirani u iznosu od 3,7 miliona eura. Ovi projekti  su doprinijeli ostvarivanju  konkretnih ciljeva vezanih za ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i promociju biodiverziteta, promociju zajedničkih prirodnih izvora u graničnom području kao što su poljoprivreda, šumarstvo i turistički razvoj.

Ispred Operativne strukture Kosova, na konferenciji je govorio zamjenik ministra u Ministarstvu za Administraciju lokalne samouprave, Bećir Fejzulahu, koji se zahvalio Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore i Delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori i ukazao na značaj ovog programa za realizaciju opšteg cilja prekogranične saradnje koji se ogleda u poboljšanju socio-ekonomskog stanja unutar programkog područja, podstičući saradnju i zajedničke inicijative u okviru sektora zaštite životne sredine, održive poljoprivrede i šumarstva, kao i turističke ponude.

Prisutnima se ovim povodom obratio i Šef sektora za saradnju Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Herman Špic, koji je visoko ocijenio zajednička dostignuća ovog programa, ali i ostvarenu saradnju između dvije države preko zajedničkog prekograničnog partnerstva.

Next Prev

 

 

Next Prev

 

U nastavku, na panel diskusiji su učestvovali i predstavnici organizacija i institucija, koji su bili korisnici ovog programa i koji su predstavili dostignuća, rezultate i izazove sa kojima su se suočavali u procesu sprovođenja projekata. Oni su ocijenili pozitivnim saradnju koju su imali u procesu sprovođenja sa njihovim projektnim partnerima u Kosovskim opštinama.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici ministarstva Crne Gore i Kosova, predsjednici opština, predstavnici lokalnih i državnih institucija, javnih preduzeća, korisnici projekata, predstavnici crnogorskih i kosovskih medija i civilnog sektora.

Na kraju podsjećamo da je Program prekogranične saradnje Crna Gora- Kosovo 2011-2013 omogućio stratešku pomoć državama korisnicama u okviru Instrumenta za pred-pristupnu podršku Evropske unije (IPA) i da su najvažniji ciljevi bili poboljšanje socio-ekonomske situacije pograničnih zona, unaprijeđenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, održivost sektora poljoprivrede i šumarstva i proširenje turističke ponude.