Home / Novosti / Saradnja Crne Gore i Kosova za podizanje kvaliteta života građana se nastavlja

Saradnja Crne Gore i Kosova za podizanje kvaliteta života građana se nastavlja

U Prištini je 29. januara 2019. godine održana svečana konferencija povodom objave Drugog poziva za dostavljanje prijedloga projekata u okviru Ipa Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

 

Šefica Operativne strukture Kosova u Ministarstvu administracije lokalne samouprave Republike Kosovo Rozafa Ukimeraj na otvaranju je naglasila da je saradnja između Crne Gore i Kosova počela još 2010. godine i da danas postoje konkretni rezultati te saradnje. Zahvalila je Operativnim strukturama, Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Kancelariji Evropske unije na Kosovu i Zajedničkom tehničkom sekretarijatu na uloženim naporima da se ovi rezultati postignu. Ohrabrila je sve potencijalne korisnike da razmotre uspostavljanje zajedničkih projekata sa opštinama i opštinskim institucijama koje su dio programa, jer one garantuju veću održivost projekata nakon završetka implementacije. Takođe, izrazila je očekivanje da će i drugi potencijalni aplikanti prijaviti sa projektnim prijedlozima.

 

Vučić Četković, šef Operativne strukture Crne Gore izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se danas promoviše Drugi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru Ipa Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020. On je ukazao da je kvalitetna saradnja između ove dvije zemlje rezultirala ugovaranjem sedam projekata ukupne vrijednosti 2,02 miliona eura u okviru Prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata. Podsjetio je prisutne da je u okviru Prvog poziva podneseno ukupno 75 projektnih predloga sa 10 puta većim traženim sredstvima nego što je bilo dostupno, što pokazuje potrebu i interesovanje potencijalnih korisnika s obje strane granice da zajednički realizuju projekte koji će doprinijeti unapređenju standarda i kvaliteta života ljudi u pograničnom području, što je ujedno i jedan od osnovnih ciljeva programa.

Next Prev

 

Next Prev

Ovim povodom, Agron Hoti, predstavnik NIPAK kancelarije u Ministarstvu za evropske integracije je zahvalio svih učesnicima na interesovanju i izrazio nadu da će se trend interesovanja potencijalnih korisnika nastaviti. Takođe, poželio je učesnicima srećan rad i izrazio uvjerenje da će i u okviru ovog poziva biti uspješnih projektnih ideja i projekata koji će biti održivi i koji će donijeti korist građanima koji žive u prekograničnom području.

 

U ime Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Luiđi Brusa, šef Odeljenja za saradnju, pohvalio je kontinuirani uspjeh Crne Gore u bilateralnim programima s obzirom da je ovo već treći po redu poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u novoj finansijskoj prespektivi. Dodao je da je posebno za pohvalu napredak imajući u vidu da Ministarstvo finansija Crne Gore u saradnji sa Kanclearijom za evropske integracije radi ugovaranje evropskih sredstava u indirektnom upravljanju. Dodao je da Ministarstvo administracije lokalne samouprave Republike Kosovo pokazuje da je uspješan partner i da postoji kvalitetna saradnja između ove dvije zemlje. Informisao je prisutne da je Evropska unija za prespektivu 2014-2020 opredijelila 8,4 miliona miliona eura za projekte i podršku ovom programu za tematske prioritete koji su vezani za zapošljavanje, turizam i zaštitu životne sredine.

 

Nakon uvodnih izlaganja, Sanja Todorović, šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata ukratko je predstavila ciljeve Drugog poziva, dostupne iznose, kao i opšta pravila za prijavljivanje projekata od strane potencijalnih korisnika.

 

Konferenciji je prisustvovalo ukupno 119 učesnika sa obje strane granice koji su predstavljali Operativne strukture, opštine, lokalne i nacionalne institucije i preduzeća, obrazovne institucije, sektor civilnog društva i medije.